QUARK OPTICAL NİŞ ÇÖZÜMLER

AMBARGO YERLİSİNİ ÜRETTİRDİ  

Quark Optical nasıl kuruldu?

2018 yılında çalıştığım kurumda, Japonya’dan APD modülü ithal ediyorduk. Fakat Japonya’ya kadar uzanan siyasi bir yaptırım sonucu ambargo konunca, modülü ithal edemedik. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) projelerinde sahip olduğumuz deneyimlere güvenerek, modülü kendimiz üretmeye karar verdik. Testleri iki yıl sürdü ve sonunda başardık. Bu süreçte Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) HUB’da kuluçka eğitimimizi tamamladık. TÜBİTAK 1512 Genç Girişim Desteği programına kabul edildikten hemen sonra geçen yıl Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde firmamızın kuruluşunu yaptık.  

 

İTHALATI ENGELLEDİK 

Neler üretiyorsunuz? 

Birkaç yıl öncesine kadar ithalatı yapılan APD Modül, SPAD Modül, Gateway Su Altı Ses Hızı Sensörü ve Zaman Dijital Dönüştürücülerini artık yerli olarak üretiyoruz. Quark Optical olarak kendimizi elektro optik sektöründe rekabetçi ve niş çözümler üreten bir firma olarak konumlandırdık. 

KARANLIKTAKİ IŞIĞI GÖRÜYOR

APD modülün önemi nedir?

APD modülleri; lazer radarı, telemetre, veri aktarımı veya biyomedikal analiz gibi çeşitli uygulamalarda, çok düşük ışık seviyelerinin hızlı, basit ve çok yüksek doğrulukla tespit edilip, iletilmesini sağlar. APD’ler çığ fotodiyot olarak da adlandırılıyor. Optik veriyi yani fiber kablolardan geçen ışığı, elektriksel frekansa dönüştürüyorlar. Düşük ışık seviyelerinde, insan gözü için karanlık olan ortamlarda bile çok yüksek hassasiyetli sinyaller üretiyorlar.  

 

GENİŞ KULLANIM ALANI

Hangi alanlarda kullanılıyorlar?

Fiber optik haberleşme, lazer tarama, endüstriyel otomasyon, uzaktan algılama, sağlık sektörü, uzay araştırmaları gibi birçok sektörde çok geniş kullanım alanına sahipler. 

 

EŞSİZ ÖZELLİKLER

Rakiplerinizden üstün yönleriniz neler?

Küçük kompakt ve modüler bir yapıya sahip. Kullanıcı proje gerekliliklerine göre sensör değişimi gerçekleştirebiliyor. Bu esnek tasarımlarımız sayesinde yabancı firmaların modüller ve sensörler alanındaki tekelini kırdık. Bu modül, kullanıcıların farklı markalarda ve farklı özelliklerdeki (bant genişliği, frekans vb.) sensörleri birbirleri ile entegre edebilmesine ve kullanabilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca modül, USB ile bağlantı yapıldığında bilgisayardan kullanıcı arayüzü sayesinde konfigüre edilebiliyor ve bazı veriler incelenebiliyor. Modül ve sensör üreticisi iki küresel rakibimizin APD modüllerinde bu özellikler mevcut değil. Öte yandan, onlardan çok daha maliyet etkin bir yapıya sahip.

 

YERLİ OPTİK SARF MALZEMESİ 

“Optik sarf malzemeleri alanında 27 alt başlıkta, 97 malzemeyi yerlileştirdik. Endüstrinin her alanında, her laboratuvarda kullanılan bu malzemelerle yüksek hassasiyetli ölçümler, doğru deneyler yapabilmek mümkün. Bunların her biri alanında iddialı ürünler olup, sağladıkları ithal ikamesi ile ülkemiz için büyük bir kazanç.”  

Kaynak: https://www.teknoparkistanbul.com.tr/haberler/depremde-hayat-kurtaracak-hassas-akustik-dedektor